Papier-mâché

Warsztaty papierowej masy: Mali Scenografowie Masa papierowa, inaczej zwana papier-mâché, jest łatwą i przyjemną techniką modelowania. Stosowana była niegdyś głównie w teatrze do tworzenia elementów dekoracyjnych scenografii, bądź też całości scenografii. Jest to wdzięczna i niedroga technika wykorzystująca głównie makulaturę. Spoiwem może być własnoręcznie wykonany klajster (mąka + woda).

Warsztaty papierowej masy: Mali Scenografowie

Zajęcia te rozwijają zmysł przestrzenny dziecka, kształtują zdolności modelowania, zręczność manualną,uczą skupienia, cierpliwości i koncentracji na danej czynności.

Dzieci nauczą się jak ulepić pacynkę, wykonać różnego rodzaju elementy przestrzenne, maski i wiele innych rzeczy.Zabawa masą papierową daje wiele możliwości, a przy tym pokazuje, jak można wykorzystywać zużyte już materiały jak makulatura, czy inne papierowe, plastikowe odpady wprowadzając dziecko w świat ekologii.

Zapraszamy dwie grupy wiekowe:
1)  4 – 7 lat
2)  7- 10 lat