Motyle

Projekt związany z kobiecością

Na świecie mamy około sto pięćdziesiąt gatunków motyli. Różnią się między sobą wielkością, wagą, wyglądem. Piękne kuszą wdziękiem i powabem. Motyle bywają także brzydkie o także odrażające. Ich cykl życia przebiega w przeróżnej rozciągłości czasu, od zaledwie kilku godzin do kilkunastu miesięcy. Przemiany jakie zapoczątkował człowiek wpłynęły na populację tych owadów.

Mamy gatunki, które szkodzą, jest ich niewiele, największą część populacji stanowią motyle które są obojętne dla ludzi. Większość motyli jest pożyteczna. Najdoskonalszym produktem ich pracy jest jedwab, wytwarzany przez larwy gąsienicy jedwabnika morwowego. W wielu kulturach są symbolem duszy, szczęścia, natchnienia, piękna, lekkości oraz przemiany.

Kobiety oraz kobiecość podobnie jak motyle mają niezliczoną ilość swoich przeobrażeń. Różne miejsca pochodzenia kobiet, kształtują ich osobowość, a także nadają im wyjątkowe piękno fizyczne. Ich wpływ na życie społeczne jest znaczący i często pomijany , a także celowo wymazywany z kart historii.

Kwartalnik Motyle

To inicjatywa, której celem jest ukazanie historii kobiet oraz kobiecości, uświadomienie jak wielki wpływ na naukę, gospodarkę i losy całego świata miały Kobiety.

Przywracanie pamięci tym kobietom, które zostały zapomniane lub celowo wymazywano ich
biografie z kart historii. Ukazanie jak na przestrzeni dziejów kształtowała się polityka praw
kobiet.

Kwartalnik Motyle - to także opis aktualnej sytuacji kobiet w obliczu przemian socjologiczno-ekonomicznych. Chcemy pokazywać sylwetki kobiet, które obecnie działają w świecie.

Kobiety i Motyle będą przenikać się przez kwartalnik.

Ważniejsze są męskie potrzeby

W latach 2008-2012 miałam intensywny kontakt z mediami:
Glamour, Miasto Kobiet, Przyjaciółka, Zwierciadło…

Schematy narzucone.

Kobiety od urodzenia są uczone jak być posłusznymi. Jak się nie odzywać, jak starać się być niewidzialną, taką która zasługuje na uznanie wszystkich. Mityczny obraz Kobiety- Anioła, opiekującego się ogniskiem domowym- niewidoczna, a organizująca życie wszystkim dookoła.

Od wieków systematycznie wykreśla się z kart historii dokonania kobiet. Nie pokazuje się ich zasług, kobiety są dużo rzadziej cytowane w publikacjach naukowych.

Strona 1 z 3  > >>