Cele i zasady działania

Celem Fundacji jest działalność na rzecz dobra publicznego w zakresie oświaty i edukacji, kultury i sztuki, ochrony dziedzictwa kulturowego, ochrony zdrowia, opieki socjalnej, dobroczynności,  promocji idei i edukacji w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu oraz promocji i organizacji wolontariatu. Szeroko rozumiana edukacja osób dorosłych, młodzieży. Rozbudzenie trwałego zainteresowania rozwojem własnym. Działalność charytatywna. Ochrona i promocja zdrowia z szczególnym uwzględnieniem zdrowia psychicznego.

Fundacja realizuje swoje cele poprzez:

1. Działania na rzecz edukacji ekonomicznej i nauki przedsiębiorczości – rozwijanie umiejętności ekonomiczno – psychologicznych ułatwiających, odnalezienie się na rynku gospodarki wyrównujące szanse edukacyjne, promujące talenty, jak też prowadzenie warsztatów terapii artystycznej, szkoleń i seminariów
  2. Organizowanie i prowadzenie warsztatów terapii artystycznej oraz krzewienia kultury fizycznej i sportu
  3. Ułatwienie aktywności społecznej, osobom po przeżyciach traumatycznych oraz z wykluczenia społecznego
  4. Pozyskiwanie sponsorów okolicznościowych i stałych
  5. Organizowanie festiwali, festynów, konkursów oraz innych imprez publicznych,
  6. Tworzenie programów edukacyjnych z szczególnym uwzględnieniem edukacji ekonomicznej
  7. Promocję zatrudnienia i aktywizację zawodową osób pozostających bez pracy oraz  zagrożonych utratą
  8. Działania na rzecz ochrony praw i swobód obywatelskich, równych praw kobiet i mniejszości, dostępu obywateli do informacji, pomocy prawnej i wymiaru sprawiedliwości oraz propagowania postaw obywatelskiej aktywności i odpowiedzialności upowszechnianie i ochronę wolności i praw człowieka oraz swobód obywatelskich, a także działania wspomagające rozwój demokracji
  9. Tworzenie ośrodków działań kulturalnych
  10. Prowadzenie działalności informacyjnej, wydawniczej i reklamowej oraz naukowo – badawczej w psychologii, socjologii i pedagogiki
  11. Szerzenie idei oraz podejmowania działań proeuropejskich.
  12. Organizowanie i prowadzenie placówek opiekuńczych oraz miejsc interwencji kryzysowej
  13. Organizowanie i prowadzenie placówek oświatowo-wychowawczych i edukacyjnych.
  14. Prowadzenie akcji szkoleniowych i informacyjnych.