Aleja Darczyńców

Wszystkie organizacje pozarządowe mają jeden główny cel – ZMIENIAĆ ŚWIAT NA LEPSZE !!!

Jedne organizacje będą bliższe sercu pewnym osobom, inne – innym. I to jest cudowne, że wiele osób działa na rzecz innych w ramach wspólnego dobra. Dzisiejszy świat, który wciąż jest w stanie burzliwych przemian małymi krokami staje się coraz lepszy. I należy spojrzeć realnie – jest lepiej. Nie jest to wizja optymistyczna, bo jest jeszcze dużo do zrobienia.

My wyznajemy zasadę:

• optymiści – widzą szklankę do połowy pełną
  • pesymiści – widzą szklankę do połowy pustą
  • my – widzimy, że jest woda !!!

Ponieważ widzimy „wodę” – tzn. staramy się widzieć to co dobre i na tym się skupiać. Nie oznacza to, że nie ma „zła” – jest. Jednak uważamy, że to na czym się skupiasz dajesz mu siłę. Jeśli skupiasz się na „demonach” widzisz wszędzie demony i przestajesz widzieć „Anioły” – choć jest ich pełno. Chcesz rzucić palenie a nie możesz, bo cały czas co robisz – myślisz o nie paleniu. Więc wciąż palisz. Motorem naszego działania jest widzenie „Aniołów” w ludziach. Powiesz – przesadzasz, ludzie z natury są źli. Jeśli tak myślisz to są. Powiesz, mieliście szczęście i nie zostaliście skrzywdzeni. Nie ma osoby na świecie, która by przeszła przez życie bez bólu, to nauczyło nas jak reagować. Doświadczenie, które stworzyło „zestaw szybkiego reagowania”. Wiemy jak i kiedy. Jednak nie to jest najważniejsze. Najważniejsze jest to, że możesz być Dar – Czyńcą.

Celowo podzieliśmy to słowo. Nasz przyjaciel często powtarza, że jesteśmy Darem dla innych. I w pełni się z tym zgadzamy.

Tylko co to jest ten DAR – jest podarunkiem;  prezentem; ofiarowaniem czegoś wartościowego komuś. Dotyczy to dóbr – materialnych, finansowych i także usług, umiejętności. Jest związany z czynnością „od – do”. Dany darmo jakoby w ofierze, zawsze ma charakter dobrowolny, tzn. bez przymusu. Jeden z największych antropologów polskich Bronisław Malinowski opisał znaczenie dla cywilizacji „kultury Daru” jako ważny element rozwoju cywilizacji.

Każdy z nas może być Dar – Czyńcą. Uczynić Dar:

1. z siebie – wbogacając swoją pracą nasze szeregi
  2. wesprzeć nas rzeczowo
  3. wesprzeć finansowo

Każda, nawet niewielka, pomoc ma ogromne znaczenie dla naszych Podopiecznych. Nasze działania można wspierać na różne sposoby: finansowerzeczowepromocyjno-reklamowe albo konsultingowe, a także organizując wolontariat pracowniczy albo eventy (np. bale dobroczynne, aukcje) na rzecz naszych Podopiecznych. Sponsorzy pomagają również obniżać codzienne koszty funkcjonowania biura (np. udzielając nam bezpłatnych licencji na użytkowanie programów komputerowych).

Od chwili powstania Fundacji jej beneficjentami stało się już kilka tysięcy osób. Pomagamy konkretnie i celowo. Rozliczamy się z każdej złotówki, którą pozyskujemy. Wspieramy Podopiecznych, a także realizujemy znaczące inwestycje oraz projekty o wymiarze ogólnopolskim dzięki hojności naszych Darczyńców i Sponsorów.

Wszystkim Darczyńcom, Firmom oraz Instytucjom, którzy wspierają już nasze działania, serdecznie dziękujemy za pomoc i zaufanie. Jednocześnie zapraszamy do współpracy wszystkich, którzy pragną zmieniać z nami świat.

Bądź naszym Dar _ Czyńcą

Chcemy abyś się włączył w nasze działania.
Aktywnie zmieniał wokół siebie rzeczywistość.
Dziś potrzebujemy Twojej pomocy w kilku kwestiach:

• Zapoznaj się z tym co robimy i uczestnicz w naszych działaniach;
  • Przekazuj innym informacje o tym co robimy, aby każdy mógł wyrobić sobie zdanie;
  • Jeśli masz czas i chcesz być w naszym zespole odezwij się - wciąż szukamy osób z różnych dziedzin;
  • Bierz udział w naszych akcjach i polecaj je dalej;
  • Weź udział w zbiórkach finansowych - każda złotówka jest ważna.